U leest het digitale magazine dat is gemaakt van ons jaarverslag 2024: Omnia Wonen in Vogelvlucht, editie 2025.
Het afgelopen jaar was opnieuw een periode van grote uitdagingen en ontwikkelingen binnen de corporatiewereld. De wooncrisis dwingt ons om alles op alles te zetten voor de realisatie van nieuwbouwwoningen en het waarborgen van betaalbaar wonen. Ondanks de snel veranderende wereld, blijven we ons bij Omnia Wonen volop inzetten voor onze huurders en woningzoekenden.
Voor onze (toekomstige) huurders staat daarbij één ding centraal: wonen in een kwalitatief goed huis waarin zij zich prettig voelen. Op dit moment hebben we nog 297 woningen met een E, F of G label over ons gehele woningbezit, deze worden uiterlijk in 2028 verduurzaamd. In Amersfoort hebben we in 2024 zestig vooroorlogse woningen aan de Arnhemseweg omgevormd tot moderne, comfortabele huizen met een zuinig energielabel, terwijl hun historische karakter behouden bleef. En in Woudenberg hebben we tien circulaire woningen opgeleverd, een primeur in de provincie Utrecht.
Het is essentieel om de stem van onze huurders mee te nemen bij het maken van (beleids)plannen en het nemen van beslissingen. Huurders weten zelf het beste wat belangrijk voor hen is, wat zij nodig hebben en wat er speelt in de buurt. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar voor de deskundige inzet van onze huurdersorganisatie SHOW.
Onze organisatie is in beweging. We willen met onze organisatie dicht bij de huurders en onze lokale partners staan, daarom hebben we bijvoorbeeld dit jaar de rol van gebiedsmanager geïntroduceerd.
Ook geloven we erin dat hoe beter wij zijn georganiseerd, hoe meer plezier onze collega’s ervaren in het werk, hoe beter onze huurders geholpen zullen worden. Vanuit deze filosofie is er veel geïnvesteerd in het verstevigen van de verbinding tussen medewerkers onderling en tussen teams. Zodat we onze kernwaarden Ondernemend, Verbonden en Verantwoordelijk kunnen waarmaken.
Ik ben ontzettend trots op de vooruitgang die we als gehele organisatie hierin hebben geboekt. De organisatie is tot wasdom gekomen, de basis is op orde. Vanuit deze stabiele basis kunnen we de buitenwereld en de ontwikkelingen die op ons afkomen met open vizier samen tegemoet treden.
Dit is ook wat ik terugkrijg vanuit ons netwerk en bevestigd werd in de visitatieronde die onlangs is geweest. Gemeenten, ontwikkelaars en ketenpartners geven aan dat we meer open en echt in de buurt zijn waardoor we meer rekening houden met de ‘couleur locale’ van de gemeenten in ons werkgebied. Dit is een enorme opsteker voor ons allemaal.
Steeds meer opgaven worden regionaal opgepakt. In de SWEV en in de regio Noord-Veluwe werken we samen aan de structurele verbinding tussen rijk, provincie, regio, gemeente en corporaties. Door gezamenlijk op te trekken – en indien nodig een vuist te maken – vormen we een stevig collectief. Zo zijn we gesprekspartner over thema’s zoals de Woondeals, de opgave ouderenhuisvesting en huisvesting van aandachtsgroepen.
Ik wil medewerkers, de SHOW, de RVC, gemeenten, ketenpartners en alle overige stakeholders bedanken voor de samenwerking in 2024. En kijk uit naar een goed vervolg in 2025!
Peter Toonen, directeur-bestuurder
mei 2025
Woningcorporatie Omnia Wonen is formeel ontstaan op 1 juli 2003. Uit een fusie van twee corporaties: Ons Belang en ProDiA. Vanaf 1919 was woningstichting Ons Belang actief in garnizoenssteden. Dit zijn steden waar één of meer legerafdelingen gevestigd waren.
Daarom hebben we nog altijd woningbezit in een aantal van deze steden zoals Arnhem, Assen en Utrecht. Overigens had Ons Belang ook een kleine honderd woningen in Nunspeet. Daar ligt de link naar fusiepartner ProDiA. ProDiA was een lokale woningcorporatie, opgericht als De Goede Woning in 1917. Zij zorgden voor woningen voor woningzoekenden binnen de sociale sector in de gemeente Nunspeet. De corporatie werd opgericht door plaatselijke notabelen & industriëlen.
Omnia Wonen verhuurt circa 8100 woningen in 11 gemeenten. We zijn de afgelopen jaren niet alleen gegroeid, er zijn ook woningen afgestoten, zoals het bezit in Breda, Den Bosch, Vlijmen, Woensdrecht, Den Haag en Steenwijkerland. Er is bezit bijgekomen in bijvoorbeeld Amersfoort, Harderwijk, Elburg en Oldebroek. En als laatste in Woudenberg, na de fusie met Vallei Wonen op 1 januari 2020.
Het feit dat Omnia Wonen in veel gemeenten actief is, vraagt veel aandacht in de vorm van afstemming en overleg met gemeenten, provincies en collega-corporaties. We hebben daarom de keuze gemaakt om onze activiteiten te concentreren in de woningmarktregio ‘Amersfoort Noord-Veluwe Zeewolde’. Ons kerngebied met de gemeenten waarop wij ons extra focussen bestaat uit: Oldebroek, Elburg, Nunspeet, Harderwijk, Woudenberg en Amersfoort.
Buiten dit gebied dragen we zorg voor goed beheer met betaalbare en kwalitatief goede woningen, maar bouwen we geen nieuwe woningen. Dit bezit dat buiten de woningmarktregio ligt, zal gefaseerd worden overgedragen aan andere corporaties of worden verkocht.
In al ons handelen en het (her)ontwikkelen van beleid vinden we het belangrijk om onze huurdersvertegenwoordiging te betrekken, Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen (SHOW). Zij hebben de afgelopen jaren bewezen een zeer waardevolle en professionele gesprekspartner te zijn. Hierdoor kunnen we samen bijdragen aan de wensen en behoeften van onze huurders.
De SHOW overlegt met Omnia Wonen en de gemeenten over het beleid dat met wonen in een sociale huurwoning te maken heeft. Van het huurprijsbeleid tot het bouwen van huizen en van onderhoud tot een prettige buurt. De SHOW geeft gevraagd en ongevraagd advies. Daarbij zijn zij onafhankelijk. De SHOW gaat altijd uit van het algemene belang van de huurders. Naast de SHOW, die ons adviseert over beleid, waarderen wij ook de bewonerscommissies en bewonersadviesgroepen die actief zijn in de wijken en complexen.
Onze (toekomstige) huurders een passend huis en een thuis bieden: dat is waarvoor wij ons inzetten. In wijken en buurten waarin alle mensen een plek hebben, en de woning optimaal is afgestemd op de grootte van het huishouden, de levensfase én het inkomen van onze huurders.
Voor onze huurders is het allerbelangrijkst dat zij, nu en in de toekomst, in een kwalitatief goed huis wonen waarin zij zich prettig voelen. Met woonlasten die ze kunnen betalen. Verduurzaming is daarom belangrijk, zorgt voor comfort en houdt het energieverbruik van de woning zo beperkt mogelijk.
Ook zijn onze huurders vaak gehecht aan hun woning en hun wijk. Ze willen in hun eigen woonomgeving blijven wonen en daar hun sociale contacten behouden, ook als ze ouder worden of als het even moeilijk gaat.
Wij zijn in de buurt als huurders ons nodig hebben. Doordat onze vakmannen en woonadviseurs dagelijks de wijken ingaan waar onze huurders wonen, kennen wij onze huurders en zij ons. Samen zetten wij ons in voor draagkrachtige wijken en complexen. Waarin iedereen meetelt en bewoners elkaar versterken. We zoeken elkaar snel op als er iets aan de hand is of als er vragen zijn. Door in de buurt te zijn en te werken, kunnen we onze huurders op de beste manier ondersteunen.
Wij zijn een netwerkorganisatie die zich kenmerkt door korte lijnen. We zijn thuis in stad en dorp en werken regionaal met lokale verankering. Binnen Omnia Wonen onderscheiden wij drie kernwaarden, die passen bij onze doelstellingen en de organisatie die we willen zijn. De kernwaarden geven aan wat de huurder van ons mag verwachten en zijn onderdeel van ons DNA. Meer informatie is hier te vinden.
Ruim honderd jaar oude woningen omgevormd tot moderne, comfortabele huizen met een zuinig energielabel
In december rondde Omnia Wonen haar grootste verduurzamings- en renovatieproject van het jaar af. Zestig vooroorlogse woningen aan de Arnhemseweg, Ruijsdaelstraat, Van Ostadeplein en Van Woustraat in Amersfoort zijn nu klaar voor de toekomst.
Bewoners centraal
Tijdens de werkzaamheden bleven de woningen bewoond, wat veel flexibiliteit en begrip vroeg van de huurders. Voor sommige bewoners, zoals hulpbehoevenden, bood Omnia Wonen een tijdelijk onderkomen aan. Enkele huurders maakten hier gebruik van. Nu het intensieve jaar eindigt, zijn huurders tevreden met het eindresultaat. “Ik ben heel tevreden over het project en de service die Talen en Omnia Wonen boden”, vertelt mevrouw Boonstra blij.
Duurzaam wonen
Door de aanpassingen zijn de ruim honderd jaar oude woningen omgevormd tot moderne huizen met een zuinig energielabel. Het wooncomfort van de bewoners is sterk verbeterd; de woningen zijn beter geïsoleerd, wat zorgt voor meer warmte in de winter en koelte in de zomer. En dankzij de energiebesparende maatregelen dalen de energiekosten aanzienlijk. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee van de bewoners, maar het is ook een belangrijke stap richting een duurzame en betaalbare toekomst.
Arnold Copier geëerd met gelijknamige trofee
Tijdens de bedankbijeenkomst voor bewoners-commissies en Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen (SHOW) is Arnold Copier de trotse eerste eigenaar geworden van de Copier trofee!
Gouden hart voor huurders
De Copier Trofee is een nieuwe jaarlijks terugkerende prijs en is speciaal in het leven geroepen om mensen te loven die zich onvermoeibaar inzetten voor huurders. Het is vanzelfsprekend dat Arnold Copier de eerste editie van deze prijs in ontvangst mocht nemen. Sinds de oprichting van de SHOW heeft hij zich onophoudelijk ingezet voor het welzijn van huurders, zowel sociale huur als voor de vrije sector.
Lid van de orde van Oranje-Nassau
Als bestuurslid van de SHOW was Arnold Copier onder andere het aanspreekpunt voor ruim 3300 huurders in Nunspeet en Oldebroek. Daarnaast was hij betrokken bij de jaarlijkse huurverhogingen en bij beleidsbeslissingen over thema’s als duurzaamheid, beschikbaarheid en betaalbaarheid. Eerder dit jaar werd hij nog benoemd als lid van de orde van Oranje-Nassau.
Afscheid
Arnold Copier nam niet alleen de eerste Copier Trofee in ontvangst. De bewonersbijeenkomst stond ook in het teken van zijn afscheid. Inmiddels is Arnold Copier de pensioengerechtigde leeftijd allang gepasseerd, het is nu dan echt tijd geworden om volledig van zijn pensioen te gaan genieten.
Foto v.l.n.r.: Peter Toonen, Arnold Copier en Martijn van Straaten (manager Wonen)
Huurders geven vakmannen een 8,4
Met trots blikken we terug op het werk van onze vakmannen in het afgelopen jaar. Zij hebben opnieuw laten zien hoe belangrijk hun inzet is voor het dagelijks woongenot van onze huurders. Dit heeft geresulteerd in een hoge waardering van onze huurders: gemiddeld kregen onze vakmannen een 8,4 als rapportcijfer. Van twintig procent krijgen ze zelfs een 10!
Hieronder een overzicht van wat onze vakmannen in één jaar hebben bereikt:
Een jaar vol inzet en mooie resultaten, met dank aan onze vakmannen!
In het onderstaande PDF-bestand zijn onze Feiten & Cijfers 2024 op overzichtelijke wijze weergegeven.
In de mobiele weergave van dit magazine kunt u het bestand downloaden en vervolgens openen.
We besteden veel zorg aan het samenstellen van dit magazine en streven naar juiste en volledige informatie. Toch kan het voorkomen dat de informatie niet meer correct of onvolledig is. Hieraan kunnen geen rechten ontleend worden. Ook aanvaardt Omnia Wonen geen enkele aansprakelijkheid voor schade en/of kosten die voortvloeien uit onvolledige en/of foutieve informatie in dit magazine.
Foto’s: Omnia Wonen & pexels.com (rechtenvrij)
Contact: communicatie@omniawonen.nl
© 2025, Omnia Wonen
Als woningcorporatie doen wij er alles aan om huurders en woningzoekenden een duurzame, betaalbare en prettige thuisbasis te bieden. We willen het verschil maken voor wie ons nodig heeft, passend bij ieders specifieke situatie. Door in de buurt te zijn en te werken, kunnen we onze huurders op de beste manier ondersteunen.
Wij zijn er primair voor huishoudens die vanwege hun inkomen aangewezen zijn op een sociale huurwoning. En voor kwetsbare doelgroepen met een bijzondere woonvraag in combinatie met zorg of begeleiding. Ook mensen met een laag middeninkomen hebben steeds meer moeite met het vinden van een huis. Daarom willen we er tevens voor hen zijn op plekken waar er voldoende vraag is.
De komende vier jaar leggen wij onze focus op een Duurzame groei & Aandacht voor verschillen. Als antwoord op de toenemende vraag willen wij duurzaam groeien in het aantal woningen. Maar ook de groei in onze ontwikkeling als organisatie om voortdurend optimaal bij te kunnen dragen aan onze missie in een veranderende omgeving vinden wij belangrijk (blijven(d) leren).
Wij zijn waar we het verschil kunnen maken. Met en vanuit onze expertise – het wonen en samenleven van mensen met een beperkt inkomen – zetten wij ons in om passend en comfortabel wonen, groei naar een duurzame en energiezuinige woningvoorraad en een gezonde leefomgeving in aantrekkelijke en veilige buurten te realiseren. Voor onze huidige huurders en toekomstige bewoners, zowel op de korte als op de lange termijn.
Vanuit onze kernwaarden Ondernemend, Verbonden en Verantwoordelijk richten we ons op verbinding, het goede gesprek en werken vanuit onze kracht samen met de kwaliteiten van anderen. Om zo maximale maatschappelijke meerwaarde te creëren. En onze (toekomstige) huurders een thuisbasis te kunnen bieden.
Het bovenstaande wordt verder uitgewerkt en ingevuld in vier strategische speerpunten. We doen er alles aan om deze nu en in de toekomst te realiseren:
1. Meer huurders wonen passend & prettig
2. Huurders wonen duurzaam & betaalbaar
3. Huurders wonen ‘gezond & wel’
4. We zijn goed georganiseerd & werken met plezier