Verduurzaming Arnhemseweg Amersfoort

Als woningcorporatie doen wij er alles aan om huurders en woningzoekenden een duurzame, betaalbare en prettige thuisbasis te bieden. We willen het verschil maken voor wie ons nodig heeft, passend bij ieders specifieke situatie. Door in de buurt te zijn en te werken, kunnen we onze huurders op de beste manier ondersteunen.

Wij zijn er primair voor huishoudens die vanwege hun inkomen aangewezen zijn op een sociale huurwoning. En voor kwetsbare doelgroepen met een bijzondere woonvraag in combinatie met zorg of begeleiding. Ook mensen met een laag middeninkomen hebben steeds meer moeite met het vinden van een huis. Daarom willen we er tevens voor hen zijn op plekken waar er voldoende vraag is.

Onze (toekomstige) huurders een passend huis en een thuis bieden: dat is waarvoor wij ons inzetten. In wijken en buurten waarin alle mensen een plek hebben, en de woning optimaal is afgestemd op de grootte van het huishouden, de levensfase én het inkomen van onze huurders.

Voor onze huurders is het allerbelangrijkst dat zij, nu en in de toekomst, in een kwalitatief goed huis wonen waarin zij zich prettig voelen. Met woonlasten die ze kunnen betalen. Verduurzaming is daarom belangrijk, zorgt voor comfort en houdt het energieverbruik van de woning zo beperkt mogelijk.

Ook zijn onze huurders vaak gehecht aan hun woning en hun wijk. Ze willen in hun eigen woonomgeving blijven wonen en daar hun sociale contacten behouden, ook als ze ouder worden of als het even moeilijk gaat.

Wij zijn in de buurt als huurders ons nodig hebben. Doordat onze vakmannen en woonadviseurs dagelijks de wijken ingaan waar onze huurders wonen, kennen wij onze huurders en zij ons. Samen zetten wij ons in voor draagkrachtige wijken en complexen. Waarin iedereen meetelt en bewoners elkaar versterken. We zoeken elkaar snel op als er iets aan de hand is of als er vragen zijn. Door in de buurt te zijn en te werken, kunnen we onze huurders op de beste manier ondersteunen.

Omnia Wonen huisvest een kleine 20.000 mensen in circa 9.500 woningen in elf gemeenten. We zijn thuis in stad en dorp en werken regionaal met lokale verankering.

Wij concentreren onze activiteiten in de woningmarktregio ‘Amersfoort Noord-Veluwe Zeewolde’. Ons kerngebied met de gemeenten waarop wij ons extra focussen bestaat uit: Oldebroek, Elburg, Nunspeet, Harderwijk, Woudenberg en Amersfoort. Hier zijn we volkshuisvestelijk actief en hebben we een groeiambitie. Daarbij onderhouden we intensief bestuurlijk en operationeel contact met belanghouders.

Buiten dit gebied dragen we zorg voor goed beheer met betaalbare en kwalitatief goede woningen, maar bouwen we geen nieuwe woningen. Dit bezit dat buiten de woningmarktregio ligt, zal gefaseerd worden overgedragen aan andere corporaties of worden verkocht.

Wij hechten waarde aan de mening van huurders en hun vertegenwoordigers. In al ons handelen en het (her)ontwikkelen van beleid vinden we het daarom belangrijk om onze huurdersvertegenwoordiging te betrekken, Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen (SHOW). Zij hebben de afgelopen jaren bewezen een zeer waardevolle en professionele gesprekspartner te zijn.

De SHOW overlegt met Omnia Wonen en de gemeenten over het beleid dat met wonen in een sociale huurwoning te maken heeft. Van het huurprijsbeleid, de prestatieafspraken, tot het bouwen van huizen en van onderhoud tot een prettige buurt. De SHOW geeft gevraagd en ongevraagd advies. Daarbij zijn zij onafhankelijk. De SHOW gaat altijd uit van het algemene belang van de huurders. Naast de SHOW, die ons adviseert over beleid, waarderen wij ook de bewonerscommissies en bewonersadviesgroepen die actief zijn in de wijken en complexen.

We blijven zoeken naar passende vormen van huurdersparticipatie, om zo de leefwereld van de huurder binnen te halen en een plek te geven in ons beleid. Want wij herkennen én erkennen de eigen kracht van mensen en de behoefte van mensen om zichzelf te organiseren en met elkaar waardevolle zaken tot stand te brengen. Kortom: co-creatie en samenwerking, met en tussen bewoners, met professionals en hun organisaties, op basis van wederkerigheid. Daar staan wij voor.

Dit activiteitenoverzicht is de bijdrage van Omnia Wonen aan de lokale opgave in de gemeenten waarmee wij samenwerken. Het realiseren van de opgave kunnen we niet alleen, dit doen we samen met de gemeente en de SHOW. Daarom vragen we ook een bijdrage van gemeenten en SHOW om te zorgen dat wij onze (gezamenlijke) doelstellingen kunnen realiseren.

Sinds 2022 geldt het landelijke en regionale kader in de vorm van Nationale Prestatieafspraken en de Rijksprogramma’s, als uitwerking van de Nationale Woon- en Bouwagenda. Een uitvloeisel hiervan zijn de Regionale Woondeals en de in voorbereiding zijnde Wet Versterking Regie op de Volkshuisvesting.

In 2023 heeft Omnia Wonen haar nieuwe strategische Visie vastgesteld, ook op het gebied van Wonen. De komende vier jaar leggen wij onze focus op een Duurzame groei & Aandacht voor verschillen. Met en vanuit onze expertise – het wonen en samenleven van mensen met een beperkt inkomen – zetten wij ons in om passend en comfortabel wonen, groei naar een duurzame en energiezuinige woningvoorraad en een gezonde leefomgeving in aantrekkelijke en veilige buurten te realiseren. Voor onze huidige huurders en toekomstige bewoners, zowel op de korte als op de lange termijn.

Onder duurzaam verstaan we de ontwikkeling die tegemoetkomt aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen. Het gaat hierbij om economische, sociale en leefomgevingsbehoeften. Voorbeelden zijn een schoon milieu, evenwichtig gebruik van grondstoffen, een gezonde bevolking, goed werkende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen. In onze afwegingen houden wij dus rekening met de effecten voor de korte en lange termijn. Wij willen duurzaam groeien in het aantal woningen als antwoord op de toenemende vraag. Maar ook de groei in onze ontwikkeling als organisatie.

Dit wordt verder uitgewerkt en ingevuld in vier strategische speerpunten. We doen er alles aan om nu en in de toekomst:

  1. Meer huurders passend & prettig te laten wonen
  2. Huurders duurzaam & betaalbaar te laten wonen
  3. Huurders ‘gezond en wel’ te laten wonen
  4. Medewerkers goed georganiseerd & met plezier te laten werken

Omnia Wonen vindt het belangrijk dat haar voorraad goed benut wordt en dat zoveel mogelijk mensen passend wonen. Daarom heeft ze in 2024 een portefeuillestrategie opgesteld, waarin de te verwachten vraag naar woningen tegen het aanbod wordt gelegd, om zo te bepalen hoe de voorraad zich zou moeten ontwikkelen. Hiermee anticipeert Omnia Wonen niet alleen in kwantitatieve zin (aantallen) op de vraag, maar ook in kwalitatieve zin (woningtype, locatie enz). Onze focus ligt op groei van het aantal woningen in onze kerngemeenten. Daarbuiten zullen we ons woningbezit overdragen aan andere toegelaten instellingen. De speerpunten die hieruit voortkomen zijn de volgende: 

  • In alle kernregio’s heeft Omnia Wonen een flink groei opgave 
  • De focus ligt op het toevoegen van kleinere, toegankelijke woningen  
  • Verkoop vanuit de huidige voorraad is in beperkte mate nodig om investeringsruimte te creëren 
  • In de gemeenten waar Omnia Wonen veel bezit heeft en weinig nieuwbouwopties heeft, zal zij de transformatiemogelijkheden van haar portefeuille onderzoeken
  • In zeer beperkte mate: sloop wanneer de huidige woningen lastig toekomstbestendig te maken zijn en meer woningen teruggebouwd kunnen worden dan er nu staan. 

Aanpassing van de voorraad is lastig te realiseren en ook duur. Daarom zet Omnia Wonen zich ook in op het beter benutten van de bestaande voorraad. Uiteindelijk gaat het erom dat we maximaal onze doelgroepen helpen aan passende huisvesting. De volgende doelen streven we na:  

  • Gerichte toewijzing van nieuwbouwwoningen met voorrang voor huurders om meer sociale huurwoningen vrij te krijgen  
  • Doorstroming van ouderen uit grote eengezinswoningen 
  • Doorstroming van huishoudens met hogere inkomens, bijvoorbeeld naar te verkopen woningen  
  • Het op behoefte aanpassen van woningen waar ouderen met beperking nu wonen
  • Bestaande complexen meer afstemmen op en aantrekkelijker maken voor doelgroepen  
  • (grote) Eengezinswoningen toewijzen aan meerpersoonshuishoudens.

Door toename van het aantal huishoudens is de vraag naar sociale huurwoningen toegenomen. Onze huurders veranderen en de diversiteit neemt toe. De mensen die een woning bij ons huren, worden gemiddeld ook steeds ouder. De uitstroom van middeninkomens wordt belemmerd door gebrek aan betaalbare koop- en vrije sector huurwoningen. Daarnaast groeit de instroom van mensen uit instellingen van begeleid naar zelfstandig wonen. En er is een toenemende stroom van migranten. Onze doelgroep is steeds diverser, terwijl onze woningvoorraad in veel gemeenten eenzijdig is.

Het belangrijkst voor onze huurders is dat zij een woning willen die voelt als thuis en past als een jas. Ze willen deze woning kunnen betalen met hun eigen inkomen, waarbij er ook voldoende geld overblijft om deel te kunnen nemen aan de maatschappij.

Omnia Wonen zet zich in om ook in de toekomst te kunnen blijven voorzien in voldoende betaalbare woningen en tegelijkertijd voldoende middelen te hebben om haar opgaven te realiseren. Voor de verschillende gemeenten is in de portefeuillestrategie aangegeven voor welke doelgroepen de toevoegingen geschikt moeten zijn. Aanpassing van de voorraad is lastig te realiseren en ook duur. Daarom zet Omnia Wonen ook in op het beter benutten van de bestaande voorraad.

De klimaatverandering vraagt om het (verder) verduurzamen van onze woningen, zodat we de warmtevraag beperken. Verduurzaming gaat niet alleen over het klimaat, maar ook over de woonlasten van onze huurders. De hoge energielasten en inflatie zorgen ervoor dat steeds meer huurders moeite hebben om rond te komen, waardoor betalingsproblemen en de energierekening toenemen. Dit heeft ook effect op de sociale participatie.

Voor onze huurders is het allerbelangrijkste dat zij, nu en in de toekomst, in een kwalitatief goed huis wonen waarin zij zich prettig voelen. Met woonlasten die ze kunnen betalen. Daarom ligt bij verduurzaming de focus op beheersing van de woonlasten. We versnellen de verduurzaming van de meest slechte woningen, omdat hier het financiële voordeel – oftewel vermindering van woonlasten – het grootst is voor de individuele huurder. Tegelijkertijd willen we de huurder helpen te besparen door aandacht te besteden aan bewust energieverbruik. En zetten we in op het toekomstbestendig maken van onze woningen.

Het woningbezit van Omnia Wonen heeft gemiddeld genomen een goed energielabel. We hebben immers de afgelopen jaren veel woningen geïsoleerd en van een energiezuinige cv-ketel voorzien. Onze volgende stap is de bijdrage aan de energietransitie.

Onze doelgroep is diverser en ook neemt het aantal kwetsbare mensen toe. Deze trend is mede ingezet door de extramuralisering van de zorg en de verandering van de samenleving. Je thuisbasis op orde hebben is belangrijk voor mensen; een verhuizing of ‘gedoe’ in de wijk heeft altijd impact en kan tot stress leiden. Ook de klimaatverandering kan met droge, hete perioden en wateroverlast leiden tot maatschappelijke ontwrichting en heeft grote gevolgen voor de mens en zijn leefomgeving.

Huurders zijn vaak gehecht aan hun woning en hun buurt. Daarom willen ze in hun eigen woonomgeving blijven wonen, ook als ze ouder worden of als het even moeilijk gaat. De huurder wil kunnen rekenen op hulp en steun van een netwerk dat dichtbij is. Mensen ontmoeten en ‘noaberschap’ – het omzien naar elkaar – zijn belangrijke wapens tegen eenzaamheid en ouder worden. Tegelijkertijd wil een huurder, net als iedereen, gezien en gehoord worden in zijn eigen persoonlijke situatie. In een gezonde woning en groene woonomgeving wil de huurder zo lang mogelijk zelfstandig wonen met regie over zijn eigen leven.

De vraag om specifieke doelgroepen te huisvesten neemt toe. Hierdoor nemen de kansen voor regulier woningzoekenden op een sociale huurwoning af. Bovendien geeft het huisvesten van veel bijzondere doelgroepen een druk op de leefbaarheid in wijken. Wij blijven hierover graag samen met gemeente, collega corporaties en maatschappelijke partijen in gesprek. Daarnaast willen we gezamenlijk inzichtelijk maken aan welke doelgroep wij onze woningen toewijzen. Zodat we kunnen laten zien wat de kansen van de diverse groepen woningzoekenden op de woningmarkt zijn.

Door toename van het aantal huishoudens is de vraag naar sociale huurwoningen toegenomen. Onze huurders veranderen en de diversiteit neemt toe. De mensen die een woning bij ons huren, worden gemiddeld ook steeds ouder. De uitstroom van middeninkomens wordt belemmerd door gebrek aan betaalbare koop- en vrije sector huurwoningen. Daarnaast groeit de instroom van mensen uit instellingen van begeleid naar zelfstandig wonen. En er is een toenemende stroom van migranten. Onze doelgroep is steeds diverser, terwijl onze woningvoorraad in veel gemeenten eenzijdig is.

Het belangrijkst voor onze huurders is dat zij een woning willen die voelt als thuis en past als een jas. Ze willen deze woning kunnen betalen met hun eigen inkomen, waarbij er ook voldoende geld overblijft om deel te kunnen nemen aan de maatschappij.

Omnia Wonen zet zich in om ook in de toekomst te kunnen blijven voorzien in voldoende betaalbare woningen en tegelijkertijd voldoende middelen te hebben om haar opgaven te realiseren. Voor de verschillende gemeenten is in de portefeuillestrategie aangegeven voor welke doelgroepen de toevoegingen geschikt moeten zijn. Aanpassing van de voorraad is lastig te realiseren en ook duur. Daarom zet Omnia Wonen ook in op het beter benutten van de bestaande voorraad.

De klimaatverandering vraagt om het (verder) verduurzamen van onze woningen, zodat we de warmtevraag beperken. Verduurzaming gaat niet alleen over het klimaat, maar ook over de woonlasten van onze huurders. De hoge energielasten en inflatie zorgen ervoor dat steeds meer huurders moeite hebben om rond te komen, waardoor betalingsproblemen en de energierekening toenemen. Dit heeft ook effect op de sociale participatie.

Voor onze huurders is het allerbelangrijkste dat zij, nu en in de toekomst, in een kwalitatief goed huis wonen waarin zij zich prettig voelen. Met woonlasten die ze kunnen betalen. Daarom ligt bij verduurzaming de focus op beheersing van de woonlasten. We versnellen de verduurzaming van de meest slechte woningen, omdat hier het financiële voordeel – oftewel vermindering van woonlasten – het grootst is voor de individuele huurder. Tegelijkertijd willen we de huurder helpen te besparen door aandacht te besteden aan bewust energieverbruik. En zetten we in op het toekomstbestendig maken van onze woningen.

Het woningbezit van Omnia Wonen heeft gemiddeld genomen een goed energielabel. We hebben immers de afgelopen jaren veel woningen geïsoleerd en van een energiezuinige cv-ketel voorzien. Onze volgende stap is de bijdrage aan de energietransitie.

Onze doelgroep is diverser en ook neemt het aantal kwetsbare mensen toe. Deze trend is mede ingezet door de extramuralisering van de zorg en de verandering van de samenleving. Je thuisbasis op orde hebben is belangrijk voor mensen; een verhuizing of ‘gedoe’ in de wijk heeft altijd impact en kan tot stress leiden. Ook de klimaatverandering kan met droge, hete perioden en wateroverlast leiden tot maatschappelijke ontwrichting en heeft grote gevolgen voor de mens en zijn leefomgeving.

Huurders zijn vaak gehecht aan hun woning en hun buurt. Daarom willen ze in hun eigen woonomgeving blijven wonen, ook als ze ouder worden of als het even moeilijk gaat. De huurder wil kunnen rekenen op hulp en steun van een netwerk dat dichtbij is. Mensen ontmoeten en ‘noaberschap’ – het omzien naar elkaar – zijn belangrijke wapens tegen eenzaamheid en ouder worden. Tegelijkertijd wil een huurder, net als iedereen, gezien en gehoord worden in zijn eigen persoonlijke situatie. In een gezonde woning en groene woonomgeving wil de huurder zo lang mogelijk zelfstandig wonen met regie over zijn eigen leven.

De vraag om specifieke doelgroepen te huisvesten neemt toe. Hierdoor nemen de kansen voor regulier woningzoekenden op een sociale huurwoning af. Bovendien geeft het huisvesten van veel bijzondere doelgroepen een druk op de leefbaarheid in wijken. Wij blijven hierover graag samen met gemeente, collega corporaties en maatschappelijke partijen in gesprek. Daarnaast willen we gezamenlijk inzichtelijk maken aan welke doelgroep wij onze woningen toewijzen. Zodat we kunnen laten zien wat de kansen van de diverse groepen woningzoekenden op de woningmarkt zijn.

Door toename van het aantal huishoudens is de vraag naar sociale huurwoningen toegenomen. Onze huurders veranderen en de diversiteit neemt toe. De mensen die een woning bij ons huren, worden gemiddeld ook steeds ouder. De uitstroom van middeninkomens wordt belemmerd door gebrek aan betaalbare koop- en vrije sector huurwoningen. Daarnaast groeit de instroom van mensen uit instellingen van begeleid naar zelfstandig wonen. En er is een toenemende stroom van migranten. Onze doelgroep is steeds diverser, terwijl onze woningvoorraad in veel gemeenten eenzijdig is.

Het belangrijkst voor onze huurders is dat zij een woning willen die voelt als thuis en past als een jas. Ze willen deze woning kunnen betalen met hun eigen inkomen, waarbij er ook voldoende geld overblijft om deel te kunnen nemen aan de maatschappij.

Omnia Wonen zet zich in om ook in de toekomst te kunnen blijven voorzien in voldoende betaalbare woningen en tegelijkertijd voldoende middelen te hebben om haar opgaven te realiseren. Voor de verschillende gemeenten is in de portefeuillestrategie aangegeven voor welke doelgroepen de toevoegingen geschikt moeten zijn. Aanpassing van de voorraad is lastig te realiseren en ook duur. Daarom zet Omnia Wonen ook in op het beter benutten van de bestaande voorraad.

De klimaatverandering vraagt om het (verder) verduurzamen van onze woningen, zodat we de warmtevraag beperken. Verduurzaming gaat niet alleen over het klimaat, maar ook over de woonlasten van onze huurders. De hoge energielasten en inflatie zorgen ervoor dat steeds meer huurders moeite hebben om rond te komen, waardoor betalingsproblemen en de energierekening toenemen. Dit heeft ook effect op de sociale participatie.

Voor onze huurders is het allerbelangrijkste dat zij, nu en in de toekomst, in een kwalitatief goed huis wonen waarin zij zich prettig voelen. Met woonlasten die ze kunnen betalen. Daarom ligt bij verduurzaming de focus op beheersing van de woonlasten. We versnellen de verduurzaming van de meest slechte woningen, omdat hier het financiële voordeel – oftewel vermindering van woonlasten – het grootst is voor de individuele huurder. Tegelijkertijd willen we de huurder helpen te besparen door aandacht te besteden aan bewust energieverbruik. En zetten we in op het toekomstbestendig maken van onze woningen.

Het woningbezit van Omnia Wonen heeft gemiddeld genomen een goed energielabel. We hebben immers de afgelopen jaren veel woningen geïsoleerd en van een energiezuinige cv-ketel voorzien. Onze volgende stap is de bijdrage aan de energietransitie.

Onze doelgroep is diverser en ook neemt het aantal kwetsbare mensen toe. Deze trend is mede ingezet door de extramuralisering van de zorg en de verandering van de samenleving. Je thuisbasis op orde hebben is belangrijk voor mensen; een verhuizing of ‘gedoe’ in de wijk heeft altijd impact en kan tot stress leiden. Ook de klimaatverandering kan met droge, hete perioden en wateroverlast leiden tot maatschappelijke ontwrichting en heeft grote gevolgen voor de mens en zijn leefomgeving.

Huurders zijn vaak gehecht aan hun woning en hun buurt. Daarom willen ze in hun eigen woonomgeving blijven wonen, ook als ze ouder worden of als het even moeilijk gaat. De huurder wil kunnen rekenen op hulp en steun van een netwerk dat dichtbij is. Mensen ontmoeten en ‘noaberschap’ – het omzien naar elkaar – zijn belangrijke wapens tegen eenzaamheid en ouder worden. Tegelijkertijd wil een huurder, net als iedereen, gezien en gehoord worden in zijn eigen persoonlijke situatie. In een gezonde woning en groene woonomgeving wil de huurder zo lang mogelijk zelfstandig wonen met regie over zijn eigen leven.

De vraag om specifieke doelgroepen te huisvesten neemt toe. Hierdoor nemen de kansen voor regulier woningzoekenden op een sociale huurwoning af. Bovendien geeft het huisvesten van veel bijzondere doelgroepen een druk op de leefbaarheid in wijken. Wij blijven hierover graag samen met gemeente, collega corporaties en maatschappelijke partijen in gesprek. Daarnaast willen we gezamenlijk inzichtelijk maken aan welke doelgroep wij onze woningen toewijzen. Zodat we kunnen laten zien wat de kansen van de diverse groepen woningzoekenden op de woningmarkt zijn.

Door toename van het aantal huishoudens is de vraag naar sociale huurwoningen toegenomen. Onze huurders veranderen en de diversiteit neemt toe. De mensen die een woning bij ons huren, worden gemiddeld ook steeds ouder. De uitstroom van middeninkomens wordt belemmerd door gebrek aan betaalbare koop- en vrije sector huurwoningen. Daarnaast groeit de instroom van mensen uit instellingen van begeleid naar zelfstandig wonen. En er is een toenemende stroom van migranten. Onze doelgroep is steeds diverser, terwijl onze woningvoorraad in veel gemeenten eenzijdig is.

Het belangrijkst voor onze huurders is dat zij een woning willen die voelt als thuis en past als een jas. Ze willen deze woning kunnen betalen met hun eigen inkomen, waarbij er ook voldoende geld overblijft om deel te kunnen nemen aan de maatschappij.

Omnia Wonen zet zich in om ook in de toekomst te kunnen blijven voorzien in voldoende betaalbare woningen en tegelijkertijd voldoende middelen te hebben om haar opgaven te realiseren. Voor de verschillende gemeenten is in de portefeuillestrategie aangegeven voor welke doelgroepen de toevoegingen geschikt moeten zijn. Aanpassing van de voorraad is lastig te realiseren en ook duur. Daarom zet Omnia Wonen ook in op het beter benutten van de bestaande voorraad.

De klimaatverandering vraagt om het (verder) verduurzamen van onze woningen, zodat we de warmtevraag beperken. Verduurzaming gaat niet alleen over het klimaat, maar ook over de woonlasten van onze huurders. De hoge energielasten en inflatie zorgen ervoor dat steeds meer huurders moeite hebben om rond te komen, waardoor betalingsproblemen en de energierekening toenemen. Dit heeft ook effect op de sociale participatie.

Voor onze huurders is het allerbelangrijkste dat zij, nu en in de toekomst, in een kwalitatief goed huis wonen waarin zij zich prettig voelen. Met woonlasten die ze kunnen betalen. Daarom ligt bij verduurzaming de focus op beheersing van de woonlasten. We versnellen de verduurzaming van de meest slechte woningen, omdat hier het financiële voordeel – oftewel vermindering van woonlasten – het grootst is voor de individuele huurder. Tegelijkertijd willen we de huurder helpen te besparen door aandacht te besteden aan bewust energieverbruik. En zetten we in op het toekomstbestendig maken van onze woningen.

Het woningbezit van Omnia Wonen heeft gemiddeld genomen een goed energielabel. We hebben immers de afgelopen jaren veel woningen geïsoleerd en van een energiezuinige cv-ketel voorzien. Onze volgende stap is de bijdrage aan de energietransitie.

Onze doelgroep is diverser en ook neemt het aantal kwetsbare mensen toe. Deze trend is mede ingezet door de extramuralisering van de zorg en de verandering van de samenleving. Je thuisbasis op orde hebben is belangrijk voor mensen; een verhuizing of ‘gedoe’ in de wijk heeft altijd impact en kan tot stress leiden. Ook de klimaatverandering kan met droge, hete perioden en wateroverlast leiden tot maatschappelijke ontwrichting en heeft grote gevolgen voor de mens en zijn leefomgeving.

Huurders zijn vaak gehecht aan hun woning en hun buurt. Daarom willen ze in hun eigen woonomgeving blijven wonen, ook als ze ouder worden of als het even moeilijk gaat. De huurder wil kunnen rekenen op hulp en steun van een netwerk dat dichtbij is. Mensen ontmoeten en ‘noaberschap’ – het omzien naar elkaar – zijn belangrijke wapens tegen eenzaamheid en ouder worden. Tegelijkertijd wil een huurder, net als iedereen, gezien en gehoord worden in zijn eigen persoonlijke situatie. In een gezonde woning en groene woonomgeving wil de huurder zo lang mogelijk zelfstandig wonen met regie over zijn eigen leven.

De vraag om specifieke doelgroepen te huisvesten neemt toe. Hierdoor nemen de kansen voor regulier woningzoekenden op een sociale huurwoning af. Bovendien geeft het huisvesten van veel bijzondere doelgroepen een druk op de leefbaarheid in wijken. Wij blijven hierover graag samen met gemeente, collega corporaties en maatschappelijke partijen in gesprek. Daarnaast willen we gezamenlijk inzichtelijk maken aan welke doelgroep wij onze woningen toewijzen. Zodat we kunnen laten zien wat de kansen van de diverse groepen woningzoekenden op de woningmarkt zijn.

Door toename van het aantal huishoudens is de vraag naar sociale huurwoningen toegenomen. Onze huurders veranderen en de diversiteit neemt toe. De mensen die een woning bij ons huren, worden gemiddeld ook steeds ouder. De uitstroom van middeninkomens wordt belemmerd door gebrek aan betaalbare koop- en vrije sector huurwoningen. Daarnaast groeit de instroom van mensen uit instellingen van begeleid naar zelfstandig wonen. En er is een toenemende stroom van migranten. Onze doelgroep is steeds diverser, terwijl onze woningvoorraad in veel gemeenten eenzijdig is.

Het belangrijkst voor onze huurders is dat zij een woning willen die voelt als thuis en past als een jas. Ze willen deze woning kunnen betalen met hun eigen inkomen, waarbij er ook voldoende geld overblijft om deel te kunnen nemen aan de maatschappij.

Omnia Wonen zet zich in om ook in de toekomst te kunnen blijven voorzien in voldoende betaalbare woningen en tegelijkertijd voldoende middelen te hebben om haar opgaven te realiseren. Voor de verschillende gemeenten is in de portefeuillestrategie aangegeven voor welke doelgroepen de toevoegingen geschikt moeten zijn. Aanpassing van de voorraad is lastig te realiseren en ook duur. Daarom zet Omnia Wonen ook in op het beter benutten van de bestaande voorraad.

De klimaatverandering vraagt om het (verder) verduurzamen van onze woningen, zodat we de warmtevraag beperken. Verduurzaming gaat niet alleen over het klimaat, maar ook over de woonlasten van onze huurders. De hoge energielasten en inflatie zorgen ervoor dat steeds meer huurders moeite hebben om rond te komen, waardoor betalingsproblemen en de energierekening toenemen. Dit heeft ook effect op de sociale participatie.

Voor onze huurders is het allerbelangrijkste dat zij, nu en in de toekomst, in een kwalitatief goed huis wonen waarin zij zich prettig voelen. Met woonlasten die ze kunnen betalen. Daarom ligt bij verduurzaming de focus op beheersing van de woonlasten. We versnellen de verduurzaming van de meest slechte woningen, omdat hier het financiële voordeel – oftewel vermindering van woonlasten – het grootst is voor de individuele huurder. Tegelijkertijd willen we de huurder helpen te besparen door aandacht te besteden aan bewust energieverbruik. En zetten we in op het toekomstbestendig maken van onze woningen.

Het woningbezit van Omnia Wonen heeft gemiddeld genomen een goed energielabel. We hebben immers de afgelopen jaren veel woningen geïsoleerd en van een energiezuinige cv-ketel voorzien. Onze volgende stap is de bijdrage aan de energietransitie.

Onze doelgroep is diverser en ook neemt het aantal kwetsbare mensen toe. Deze trend is mede ingezet door de extramuralisering van de zorg en de verandering van de samenleving. Je thuisbasis op orde hebben is belangrijk voor mensen; een verhuizing of ‘gedoe’ in de wijk heeft altijd impact en kan tot stress leiden. Ook de klimaatverandering kan met droge, hete perioden en wateroverlast leiden tot maatschappelijke ontwrichting en heeft grote gevolgen voor de mens en zijn leefomgeving.

Huurders zijn vaak gehecht aan hun woning en hun buurt. Daarom willen ze in hun eigen woonomgeving blijven wonen, ook als ze ouder worden of als het even moeilijk gaat. De huurder wil kunnen rekenen op hulp en steun van een netwerk dat dichtbij is. Mensen ontmoeten en ‘noaberschap’ – het omzien naar elkaar – zijn belangrijke wapens tegen eenzaamheid en ouder worden. Tegelijkertijd wil een huurder, net als iedereen, gezien en gehoord worden in zijn eigen persoonlijke situatie. In een gezonde woning en groene woonomgeving wil de huurder zo lang mogelijk zelfstandig wonen met regie over zijn eigen leven.

De vraag om specifieke doelgroepen te huisvesten neemt toe. Hierdoor nemen de kansen voor regulier woningzoekenden op een sociale huurwoning af. Bovendien geeft het huisvesten van veel bijzondere doelgroepen een druk op de leefbaarheid in wijken. Wij blijven hierover graag samen met gemeente, collega corporaties en maatschappelijke partijen in gesprek. Daarnaast willen we gezamenlijk inzichtelijk maken aan welke doelgroep wij onze woningen toewijzen. Zodat we kunnen laten zien wat de kansen van de diverse groepen woningzoekenden op de woningmarkt zijn.

9. Disclaimer

De opgenomen activiteiten zijn vanwege hiervoor genoemde onzekerheden onder voorbehoud van vaststelling en goedkeuring van de begroting 2025 en meerjarenbegroting door de bestuurder respectievelijk de Raad van Commissarissen. Daarnaast zijn de opgenomen activiteiten onder voorbehoud van het krijgen van borging op leningen van het WSW. Omnia Wonen is een financieel solide corporatie. Dit willen wij ook in de toekomst blijven.

Wij streven naar een gezonde verhouding tussen de netto operationele kasstromen (voor rente) en de rente-uitgaven (Interest Coverage Ratio ofwel ICR). Hierbij stellen Autoriteit Woningcorporaties (AW) en Waarborgfonds sociale Woningbouw (WSW) de norm voor DAEB 1,4 (eigen norm 1,5).

Een andere belangrijke indicator is de Loan To Value (LTV-Beleidswaarde). Hiervoor houdt de AW/WSW een maximum DAEB norm aan van 85% (eigen norm DAEB 75%).

Externe omstandigheden beïnvloeden de investeringscapaciteit van Omnia Wonen. Het gaat met name om:

  • Een onzekere economie als gevolg van wereldwijde spanningen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot een hogere rente, dat invloed heeft op de ICR als we leningen moeten aantrekken.
  • De invloed van overheidsbeleid, zoals verduurzaming, nieuwbouw of huurverlaging.
  • Blijvende uitgaven door de Vennootschapsbelasting (o.a. ATAD).
  • De kosten van onderaannemers en materialen zijn fors gestegen. De oorzaak van de stijgende bouwkosten moet gezocht worden in de huidige marktsituatie.

We constateren dat we met de huidige ambitie om te investeren in nieuwbouw en duurzaamheid past binnen de financiële ratio’s. We zien echter dat hoge prijsstijgingen op het gebied van onderhoud en investeringen en rentestijgingen op de lange termijn effect hebben op met name de loan to value (LTV).

We besteden veel zorg aan het samenstellen van dit magazine en streven naar juiste en volledige informatie. Toch kan het voorkomen dat de informatie niet meer correct of onvolledig is. Hieraan kunnen geen rechten ontleend worden. Ook aanvaardt Omnia Wonen geen enkele aansprakelijkheid voor schade en/of kosten die voortvloeien uit onvolledige en/of foutieve informatie in dit magazine.

Foto’s: Omnia Wonen & pexels.com (rechtenvrij)
Contact: communicatie@omniawonen.nl

© 2025, Omnia Wonen